Gå til hovedindholdRing til osTilgængelig 24/7/365

Fossilfri byggeplads

Fossilfri byggeplads – Strammere krav

Fremtiden er en fossilfri byggeplads! Den traditionelle byggeplads brugte anlægsmaskiner og opvarmningsløsninger, der anvender fossile energikilder. Med strammere miljøkrav for det bedste for både mennesker og naturen kom også krav om klimavenlige tiltag inden for bygge- og anlægsbranchen.

Byggepladserne i Norge anvendte i stor udstrækning fossile energikilder til opvarmning indtil forbuddet mod fossil fyringsolie fra 1. januar 2022. Bygge- og anlægsaktiviteten står for en stor andel af udledningen af drivhusgasser på nationalt niveau, dette skal reduceres gennem brugen af klimavenlige alternativer.

Fossilfri Byggvarme
Fossilfri byggevarme fra Energy Rent AS

For det første har regeringen indført et forbud mod byggevarme drevet med diesel, og gradvist skal alle byggepladser blive helt udledningsfrie. Men hvad er forskellen mellem en fossilfri byggeplads og en udledningsfri byggeplads, og hvilke alternativer er der egentlig til fossile energikilder?

Biobrændsler (bioolie og biogas) samt træpiller er fornybare energikilder, som med nutidens teknologi effektivt kan tages i brug. Desuden kan man fortsætte med at bruge propan til opvarmning indtil kravet om udledningsfrihed træder i kraft, i de fleste store byer fra 2025.

Fossilfri teknologi

En fossilfri byggeplads skal anvende maskiner, der ikke udleder drivhusgasser, men kan bruge bæredygtig bioenergi og biodrivmidler. Løsninger til opvarmning kan foruden elektricitet og biobrændsler bruge træpiller, fjernvarme, jordvarme og varmepumper, eller brint – som endnu ikke er kommercielt tilgængeligt.

Tilgængeligheden af denne teknologi varierer, men uanset hvor i Norge man befinder sig, er det muligt at opfylde kravene til en fossilfri byggeplads. Hvis man skal anvende helt udledningsfrie energikilder, må man i dag vende sig til elektricitet, fjernvarme og lignende. Men specifikationerne er mange og kravene er strenge – derfor er det godt at bede om hjælp fra eksperter.

Udlejning af mobil varmeveksler til industri.
Udledningsfri varme via varmeskiftere fra Energy Rent AS

Udledningsfri eller fossilfri?

Fremtidens byggeplads skal være udledningsfri, og med tiden vil der blive indført lovbestemte krav om brug af udledningsfrie energikilder i bygge- og anlægsaktiviteter. Det kræver adgang til udstyr og maskiner, som kan udføre arbejdet effektivt, og selvom der findes mange alternativer, er det klogt at evaluere de forskellige løsninger for at finde den bedste løsning til hvert projekt.

Fossilfri byggeplads – Miljøvenlig byggevarme

Der er mange faktorer at tage hensyn til, når man skal vælge den rigtige løsning til fossilfri byggevarme. Man skal kende behovet, arealet og planløsningen, hvor meget strøm man har til rådighed, og man skal veje indendørstemperatur og ønsket temperatur ind. At dimensionere rigtigt er afgørende for effektivitet, både økonomisk og miljømæssigt.

I denne artikel har vi samlet det, man bør tænke på, når man går over til fossilfri byggevarme.
Et eksempel på vandbåren varme til en fossilfri byggeplads er en mobil varmeenhed med bioolie, som tilsluttes midlertidige konvektorer, blæsere og rør. Med en central enhed kan man sikre effektiv drift, hvor man slipper for at gå rundt og flytte på udstyr efterhånden som man skrider frem i projektet.

Fossilfri byggeplads – Biogas

Traditionelle kogeværker er i stor udstrækning konverteret til at bruge bioolie. Det er positivt for miljøregnskabet, men det har også bidraget til, at prisen på bioolien er skudt i vejret. Her kommer biogas ind som et alternativ – med lavere råvarepris end bioolie, øget tilgængelighed i Norge og nem konvertering på LPG-udstyr.

Biogas dannes af organisk materiale, der nedbrydes uden ilt. I Norge findes der flere produktionsanlæg, og markedet udvikler sig konstant med nye ressourcer, der anvendes til produktion.

Image of a mobile waterborne fossil-free heating plant
Miljøvenlig mobil varmecentral


I dag er der mange aktører i landet, der har begyndt at bruge biogas, ofte til tung transport eller kollektiv trafik. Men også bygge- og anlægsindustrien har begyndt at se mulighederne – særligt hvor der ikke er adgang til elektricitet i begyndelsen af et projekt. Desuden er der øgede afgifter på udledning af drivhusgasser, mens biogas er afgiftsfri.

Specielt større byggepladser, som ønsker opvarmning til en fossilfri byggeplads, kan have stor gavn af biogas. Med hjælp fra mobile varmecentraler, der bruger biogas, kan man få hurtig adgang til opvarmning til en fordelagtig pris.

Dagens løsninger udvikles med effektivitet for øje, hvor man får miljøvenligt udstyr, som også effektiviserer og forenkler byggeprocessen. At anvende fossilfrie energikilder på byggepladsen bidrager til at drive udviklingen i den rigtige retning – mod en miljøvenlig og fremadskuende branche.

24/7/365
Teknisk support 24/7 365
Udsendelse af udstyr
Leverer i hele Europa

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og opdateringer fra Energy Rent

Er det akut?

Vi er tilgængelige og kan levere inden for 24 timer. Du behøver ikke bekymre dig om installation, det klarer vi.

Ring til os på+47 51 68 88 68

Usikker på hvad du har brug for?

Vi har lang erfaring, og vores dygtige eksperter hjælper dig med at finde den rigtige løsning.