Fossilfri bygningsvarme
Fossilfri bygningsvarmning; Hvad skal man tænke på?
Fossilfri bygningsvarmning er et aktuelt emne på norske byggepladser for at reducere udledningen af drivhusgasser. Forbuddet mod at bruge fossile brændselskilder bunder i et ønske om at reducere de drivhusgasser, der bruges bl.a. til varmning og tørring. Der er forbud mod brug af mineralolie, så hvad er alternativerne?
Energy Rent AS har i mange år leveret fossilfrie løsninger til vores kunder til opvarmning af bygninger, og i denne artikel vil vi se nærmere på forskellige løsninger til fossilfri byggepladser. Målet er at kunne levere midlertidig opvarmning, der muliggør helt emissionsfri byggepladser.
Fossilfri Bygningsvarmning
Når du skal i gang med fossilfri bygningsvarmning, er der flere ting, du skal tænke over. Der bør være ønske om effektkrav, og her kan Energy Rent hjælpe med dimensioneringen. Behovet for emitteret effekt, kW og emitteret energi, kWh er ofte en drivende faktor for valg af løsning. Det er derfor vigtigt, at de ønskede effektbehov kommer frem tidligt i forløbet.
En anden kritisk parameter er tilgængelig strøm. Hvor meget strøm har vi til rådighed, og hvor er det nærmeste tilslutningspunkt? Det hjælper lidt at køre med el-løsninger, hvis der ikke er strøm nok i nærheden.
Styring af den ønskede indetemperatur mod DUT (dimensionerende udetemperatur) er en vigtig parameter, uanset hvilken vej du vil gå. DUT siger noget om, hvad vi kan forvente af temperaturen på de koldeste dage.
Ydermere er det godt at kende det tidsperspektiv, man taler om. Er der et akut behov, der er opstået, eller er der et planlagt behov, der vil vare over en fyringssæson. Dette er information, som kan bruges til at bestemme, hvilken løsning der vælges.
Når man har opdaget strømbehovet, tilgængelig strøm, ønsket temperatur og DUT, så er vi klar til at gå videre.
Her finner du løsninger til både fossilfri og utslippsfri
Bedste praksis ved leje af fossilfri bygningsvarme
Hvis energikilden skal have fossilfri status, kan den ikke bestå af produkter fra olieproduktion. Vi står så tilbage med elvarme, varmepumpe, biodiesel, biogas og flis/piller. Nedenfor diskuterede vi de forskellige tilgængelige løsninger.
1. El-kedel og el-varmere
El-varmere, eller vandbårne el-kedler, er de enkleste og billigste løsninger rent teknisk. Her får vi meget effekt per krone. Med en simpel brugergrænseflade er dette en foretrukken løsning i mange tilfælde.
En elvarmer er meget kompakt, nem at flytte og flere kan placeres uden for bygningen for at sprede strømtilslutningen/behovet. Typisk kommer du omkring en 20KW ovn med en stikkontakt på 32A, 400v/3ph/50hz. Disse er overkommelige at leje og nemme at bruge.
En el-kedel er kompakt og kan tilbyde stor effekt med et lille fodaftryk. Den er i stand til at producere traditionel 80/60, hvilket er en fordel, da behovet for areal til varmeafgivelse er mindre. Q = k * A * LMTD
En el-kedel består hovedsageligt af varmestave og et kontrolpanel. Varmeproduktionen er ikke afhængig af udetemperaturen, som vi er ved brug af f.eks. luft-til-luft og luft-til-vand varmepumpe. Dette er en væsentlig fordel, som skal tages med i vurderingen.
Ydermere er der ikke behov for afrimning, hvilket igen betyder færre fejlkilder og en jævn temperatur. Vi bygger normalt mobile el-kedler i containere sammen med ekspansion, pumper og andet nødvendigt tilbehør. Vi leverer med andre ord en komplet mobil el-kedel.
Vi beregner, at 1kW forbrug er 1kW varmeydelse på el-kedler og elvarmere. Det, der kan tale imod en ren elektrisk løsning, er de seneste høje elpriser og det store strømforbrug.
2. Varmepumpe
Der er mange forskellige måder at få varme på. Grundlæggende taler vi om luft-til-luft, luft-til-vand og vand-til-vand varmepumper. Begreberne siger noget om, hvordan vi optager og afgiver varme. For eksempel. en luft-til-vand varmepumpe trækker varme ud af luften og leverer den til varmt vand, som så bruges til forbrug.
Luft-til-luft varmepumpe
Den enkleste og mest brugte varmepumpe er luft-til-luft. Denne henter varme direkte fra udeluften via en luftkølet kondensator og en luftkølet fordamper. Sådanne varmepumper kan med fordel indstilles med fordamperen til gengæld for at opnå den højest mulige COP.
Fordelen ved denne varmepumpe er en kompakt enhed uden behov for vandtilslutning, ingen risiko for utætheder – og tilhørende risiko for frostsprængning, kræver lidt plads og er nem at flytte. Et rigtig godt alternativ som fossilfri bygningsopvarmning.
Ulempen er isdannelser på fordamperen om vinteren, når den kolde gas udveksles med udeluften og danner is i lag, hvilket reducerer ydeevnen. Herefter skal varmepumpen afrime i omkring 10 minutter hver time, hvor den sender varm luft ud for at smelte isen og kold luft ind i forbrugeren.
Vi foretrækker at bruge luft-til-luft varmepumper med elektrisk spidsbelastning, eller at der er aktive spjæld, der sender den kolde luft ud til omgivelserne. Man ønsker derfor ikke, at der sendes kold luft ind i bygningen under afrimningsprocessen.
Varmepumpen har en pæn virkningsgrad, selvom den ikke når helt op på niveauet med en vand-til-vand varmepumpe. Det skyldes, at når man har størst behov for varme, er det koldest udenfor, og der kan hentes mindst varme derfra. Derfor vil det altid være en fordel at have en spidsbelastning til rådighed for at sikre den ønskede effekt.
Luft-til-luft varmepumper kræver lidt viden for at komme i gang, men kræver erfaring over tid for optimal drift. Til gengæld kræver dette lidt plads på pladsen, og er let at flytte rundt på efter behov.
Luft-til-vand varmepumpe
En luft-til-vand varmepumpe vil derfor have en luftkølet kondensator og en vandkølet fordamper, hvor varmen hentes fra udeluften og varmer varmt vand op. For at opnå den højest mulige COP kan maskinen placeres ved en retur fra bygningen.
Det varme vand opvarmes til omkring 50-55C, og fordeles derefter til forskellige forbrugskilder. Det der er lidt specielt ved varmepumper er, at effekten er angivet nominelt, det vil sige for et givent område. Normalt vil effekten være angivet i forhold til en given standard, f.eks. EuroVent.
Så er effekten givet ved f.eks. 30/35C varmt vand og +7C omgivende, dvs. nominel effekt. Det er netop her, der er noget af varmepumpens akilleshæl. De har en lav effekt per krone i forhold til for eksempel el-kedlen og biobrændere. Derudover bliver den et offer for kolde vinterdage, hvilket betyder, at når du har brug for mest varme, er den mindst tilgængelig, og enheden skal afrime med mellemrum.
En af fordelene ved en luft-til-vand varmepumpe er, at den kan parres med spidsbelastninger som vist på billedet herunder. Dette har mange fordele, bl.a at vi ikke skal dimensionere varmepumpen til 100 % af effektbehovet. Samtidig har vi backup under normal drift, samt at det udligner temperaturen ved afrimning af spolen. Den har en ordentlig grad af virkningsgrad, men når ikke helt en vand-til-vand varmepumpe.
Denne type kræver meget viden og erfaring over tid for optimal drift, og kan også være krævende for projektet i forhold til areal til placering.
Vand-til-vand varmepumpe
Det er den mest ressourcekrævende løsning set fra projektets side, som enten skal have overskudsvarme, energibrønde eller en ekstern kilde som havvand. Normalt vil man bruge energibrønde, der er egnede til formålet. Fordelen ved en vand-til-vand varmepumpe er den stabile varmeforsyning.
Her skal man passe på ikke at placere en varmepumpe, der er for stor, da dette vil være en risikofaktor for f.eks. energibrønden. Endvidere er der krav til, at varmeoverførselsvæsken skal anvendes. Energileje har rigtig god erfaring med Kilfrost GEO til brug i energibrønde.
Kræver meget viden og erfaring over tid for optimal drift. Krævende for projektet i forhold til planlægning og placering.
3. Biokedler
Biokedler har nogle fordele, når vi begynder at rykke op i effektivitet. De kræver lidt strøm og giver meget strøm per krone, hvilket igen gør dem fremragende til større projekter og ved akut behov. Udstyret leverer varmt vand på op til 90/70 °C, hvilket gør det kompatibelt med de fleste applikationer. Ønskes lavere temperaturer, har vi ekstra udstyr såsom mobile shunts og varmevekslere.
Vi kan levere udstyr, der brænder bioolie, biogas og pellets/flis, alt sammen pakket i komplette mobile centraler til nem brug. Disse løsninger foretrækkes af industrien og større byggepladser, der ønsker fossilfri bygningsopvarmning.
HVO100 er en type biodiesel, der opfylder EN15940-specifikationen.
4. Service og vedligeholdelse af fossilfri bygningsopvarmning
El-kedler, biovarmeanlæg og varmepumper har alle brug for service. Dette indebærer kontrol af væsker, pumper, rør, ventiler og brændere for at nævne nogle få.
Vi har et bredt netværk i Norge og står klar til at anbefale en god servicepartner i dit område. I tilfælde af planlagt eller uplanlagt nedetid kan det være en fordel at leje et midlertidigt anlæg. Energy Rent hjælper dig gerne med fossilfri bygningsopvarmning til dit projekt.
Når det kommer til el-kedler, er disse udsat for tilsmudsning og korrosion på varmeelementerne. Varmeoverførselsvæsken skal overvåges for at undgå utætheder og effektreduktion.
På varmepumpe er service og F-gas nøgleelementer for at sikre stabil drift. Biokedler har brug for regelmæssig service og vedligeholdelse på brændere biodieselfilter osv. Det er også nødvendigt at tjekke for utætheder både på brændstofslanger og vandslanger.
5. Transport af fossilfri bygningsvarme
Vores udstyr til fossilfri bygningsopvarmning er klar til hurtig afsendelse til det aftalte tidspunkt. Varmepumperne, elkedlerne og biovarmeanlæggene er designet til hårdhændet brug på byggepladser.
Komplette centralenheder i rammer og containere gør det nemt at flytte rundt og vi har et bredt udvalg af modulopbygget udstyr til fossilfri bygningsopvarmning klar til udlejning.
Vi transporterer varmepumper, elkedler og biologiske anlæg over hele Norden gennem vores fragtpartnere, og kan altid levere meget hurtigt. Vores 24-timers nødtelefon er der for dig, når du har brug for det.
6. Lejeaftale om fossilfri bygningsopvarmning
Når du lejer hos os, garanterer vi hurtigst mulig levering og et stort udvalg af tilgængeligt udstyr. Du kan også tilføje strøm med de modulære løsninger for at tage højde for øget strømbehov eller sæsonbestemte udsving.
Med en lejeaftale forsvinder også behovet for en stor investering, og du kan fokusere dine ressourcer på driften. Lejemålet er fleksibelt og kan til enhver tid opsiges efter bindingsperiodens udløb. Skulle det udstyr du lejer få problemer, er vi hurtigt på stedet for at sikre fortsat drift, og vi kan bytte maskinen til en ny maskine fra vores lager ved problemer med maskinen.
7. Du har eksperter til at hjælpe dig
Vores team står klar til at hjælpe dig med løsninger, installation, drift og til at hjælpe dig i lejeperioden. Vores nøglemedarbejdere har uddannelse i køleteknologi, gastekniker II-certificering og dampcertifikater.
Vores udstyr har fjernovervågning i høj grad med opsætning af alarmer og hurtige nødopkald, hvis uheldet skulle være ude. Vi kan også hjælpe med operationer, hvis det ønskes.
Kontakt os for at leje fossilfri bygningsvarme tilpasset dine behov.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Få de seneste nyheder og opdateringer fra Energy Rent
Er det akut?
Vi er tilgængelige og kan levere inden for 24 timer. Du behøver ikke bekymre dig om installation, det klarer vi.
Usikker på hvad du har brug for?
Vi har lang erfaring, og vores dygtige eksperter hjælper dig med at finde den rigtige løsning.