Fossilfri byggeplads

Fossilfri Byggeplass

Fossilfri byggeplads – Strengere krav

Fremtiden er en fossilfri byggeplads! Den traditionelle byggeplads brugte entreprenørmaskiner og løsninger til opvarmning, der bruger fossile energikilder. Med strengere miljøkrav til det bedste for både mennesker og natur kom krav om klimavenlige tiltag i byggebranchen.

Byggepladser i Norge brugte i høj grad fossile energikilder til opvarmning indtil forbuddet mod fossil fyringsolie fra 1. januar 2022. Bygge- og anlægsaktiviteter står for en stor del af udledningen af ​​drivhusgasser på landsbasis, som skal reduceres ved at bruge klimavenligt alternativer.

Fossilfri Byggvarme
Fossilfri bygningsvarme fra Energy Rent AS

I første omgang har regeringen forbudt byggevarme fyret med diesel, og på sigt bliver alle byggepladser helt emissionsfrie. Men hvad er forskellen på en fossilfri byggeplads og en emissionsfri byggeplads, og hvilke alternativer har man egentlig til fossile energikilder?

Biobrændsel (Bio-olie og biogas) og pellets er vedvarende energikilder som med nutidens teknologi kan bruges effektivt. Derudover kan propan stadig bruges til opvarmning, indtil kravet om emissionsfrihed træder i kraft, i de fleste storbyer fra 2025.

Fossilfri teknologi

En fossilfri byggeplads skal bruge maskiner, der ikke udleder drivhusgasser, men kan bruge bæredygtig bioenergi og biobrændsel. Ud over el og biobrændsel kan løsninger til opvarmning bruge pellets, fjernvarme, jordvarme og varmepumper eller brint – som endnu ikke er blevet kommercielt tilgængeligt.

Adgangen til denne teknologi varierer, men uanset hvor i Norge du befinder dig, er det muligt at opfylde kravene til en fossilfri byggeplads. Hvis du vil bruge helt emissionsfrie energikilder, skal du i dag ty til el, fjernvarme og lignende. Men specifikationerne er mange, og kravene er skrappe – så er det godt at bede om hjælp fra eksperter.

leie varmevekslere
Emissionsfri varme via varmevekslere fra Energy Rent AS

I tabellen har vi samlet en oversigt over emissionsfrie og fossilfrie alternativer på byggepladsen.

Fossilfrie energikilder Opvarmning Entreprenørmaskiner
Pellets x
Biobrændstof x x
 
Emissionsfrie energikilder
Fjernvarme x
Elektricitet x x
Gulvvarme og varmepumper x
Brint*
* Ikke kommercielt tilgængelig på nuværende tidspunkt

 

Emissionsfri eller fossilfri?

Fremtidens byggeplads skal være emissionsfri, og der vil på sigt komme lovkrav til brug af emissionsfrie energikilder i bygge- og anlægsaktiviteter. Det kræver adgang til udstyr og maskiner, der kan udføre arbejdet effektivt, og selvom der er mange alternativer, er det klogt at overveje de forskellige løsninger for at finde den bedste løsning til hvert enkelt projekt.

Fossilfri byggeplads – Miljøvenlig Bygningsopvarmning

Der er mange faktorer at tage højde for, når man skal vælge den rigtige løsning til fossilfri bygningsopvarmning. Man skal vide, hvad behovet er, areal og indretning, hvor meget strøm man har til rådighed, og man skal veje udetemperaturen og den ønskede temperatur indenfor. Korrekt dimensionering er afgørende for effektiviteten, både økonomisk og miljømæssigt.

I denne artikel har vi samlet, hvad du skal tænke på, når du skifter til fossilfri bygningsopvarmning.

Et eksempel på vandbåren varme til en fossilfri byggeplads er en mobil varmeenhed med bioolie, som kobles til midlertidige konvektorer, ventilatorer og rør. Med én central enhed kan du sikre en effektiv drift, hvor du ikke skal rundt for at flytte udstyr, efterhånden som du kommer videre i projektet.

Fossilfri byggeplads – Biogas

Traditionelle komfurer er stort set blevet ombygget til at bruge bio-olie. Positivt i miljøregnskabet, men det har også været medvirkende til, at prisen på bioolie er skudt i vejret. Her kommer biogas ind som et alternativ – med en lavere råvarepris end bioolie, øget tilgængelighed i Norge og let omstilling til LPG-udstyr.

Biogas dannes af organisk stof, som nedbrydes uden ilt. I Norge er der flere produktionsfaciliteter, og markedet udvikles løbende med nye ressourcer, der bruges til produktionen.

Miljøvennlig mobil varmesentral
Miljøvenlig mobil varmecentral

I dag er der mange aktører i Norge, som har taget biogas til sig, gerne til tung transport eller i offentlig transport. Men byggebranchen har også fået øjnene op for mulighederne – især hvor der ikke er adgang til strøm ved projektstart. Dertil kommer øgede afgifter på udledning af drivhusgasser, mens biogas er afgiftsfri.

Især større byggepladser, der ønsker opvarmning til en fossilfri byggeplads, kan have stor glæde af biogas. Ved hjælp af mobile varmecentraler, der anvender biogas, kan du få hurtig adgang til varme til en fordelagtig pris.

Dagens løsninger er udviklet med effektivitet for øje, hvor du får miljøvenligt udstyr, der samtidig effektiviserer og forenkler byggeprocessen. Brug af fossilfri energikilder på byggepladsen er med til at trække udviklingen i den rigtige retning – mod en miljøvenlig og fremadskuende industri.

La oss hjelpe deg

Gjennom årene har vi hjulpet mange virksomheter i ulike bransjer. Våre dyktige eksperter står klar til å hjelpe deg å finne rett og optimal løsning på behovet ditt.  

Haster det?

Vi er tilgjengelige og kan levere innen 24 timer. Vi har god erfaring i situasjoner der det virkelig haster for kundene, og behov for må dekkes så snart som mulig. Vi fikser transport og montering. 

UTVALGTE FAVORITTER

Vi holder norge i gang

Send os en e-mail [email protected] eller brug kontaktformularen.