Utslippsfri byggeplass

leie elektrokjele

Hvad er en emissionsfri byggeplads?

Inden 2030 skal alle bygge- og anlægsaktiviteter i de største byer i Norge være emissionsfri. Alt energibehov lige fra entreprenørmaskiner til opvarmning, fra værktøj til materialelevering skal dækkes ved hjælp af fossilfrie og emisssionsfrie energikilder. På længere sigt er målet, at hver byggeplads i Norge skal være emissionsfri.

Utslippsfri byggeplass
Emissionsfri byggeplads

Indtil i dag har fossile energikilder mest været brugt på byggepladser i Norge, især diesel og propan. Flere og flere vælger fossilfrie kilder, men bygge- og anlægsaktiviteter står stadig for en stor del af udledningen af ​​drivhusgasser på landsbasis. For at ændre dette skal der bruges mere klimavenlige alternativer.

Hvad er forskellen mellem emissionsfri og fossilfri?

Ingen drivhusgasser

En emissionsfri byggeplads bruger kun vedvarende energikilder, som ikke giver drivhusgas udledning som Co2 og NOx (nitrogenholdige gasser). Selv fossilfrie energikilder som piller og biobrændstof opfylder ikke kravene til at være emissionsfri, og det er i øjeblikket kun få teknologier, der gør det.

Fossilfri byggeplass
Udlejning af fossilfri fjernvarmecentral

For at opnå kravet om at være helt emissionsfri skal man også undgå både direkte og indirekte drivhusgasudledninger. Det betyder, at ikke kun entreprenørmaskiner og varme skal være emissionsfri, men også transport af entreprenørmaskiner og byggematerialer skal være emissionsfri.

Det betyder blandt andet, at entreprenørmaskiner skal være elektriske, enten med batteri eller tilsluttet kabel, og varme skal bruge alternativer som fjernvarme, el eller brint.

Kravene er høje, og der er meget at forholde sig til. De forskellige muligheder for emissionsfrie muligheder på byggepladsen er angivet i tabellen nedenfor.

Emissionsfrie energikilderOpvarmingEntreprenørmaskiner
Fjernvarmex
Elektricitetxx
Gulvvarme og varmepumperx
Brint*
* Ikke kommercielt tilgængelig på nuværende tidspunkt

Emissionsfri bygningsopvarmning

Tørring af byg har traditionelt været en stor kilde til forurening, men med moderne løsninger kan udfordringerne håndteres både økonomisk, effektivt og klimavenligt. Dagens udstyr giver fuld kontrol og mulighed for overvågning, så du kan sikre en sikker opvarmning, der ikke spilder energi.

Utslippsfri byggeplass
Mobil Varmepumpe

Et eksempel på en løsning til emissionsfri bygningsopvarminger vandbåren varme og industrielle  varmepumper. Flere og flere byggepladser kræver et væskebårent distributionssystem til varme, både af klimahensyn – men også for at have fuld kontrol over temperaturen, og for at undgå fugt i luften.

Fossilfri Byggvarme
Fossilfri Bygningsopvarming

Med et sådant system vil du være i stand til at opnå emissionsfri bygningsopvarming, som effektiviserer og forenkler byggeprocessen udover at være miljøvenlig. Win-win situationer, der er fremtiden værd!

Fremtidens emissionsfri byggeplads

For at have en emissionsfri byggeplads skal der bruges el, fjernvarme eller brint i udstyret. I øjeblikket er brint som energikilde på byggepladsen ikke kommercielt tilgængelig i Norge, så fokus er mest på elektriske løsninger. Inden for 20 år vurderes det, at 90 % af bygge- og anlægsaktiviteterne her i landet vil være elektrificeret.

Men hvis man skal nå målene, skal man tænke strategisk, og bygherrerne skal træffe kloge valg, der tager hånd om alle de forskellige krav, der stilles. Det omfatter blandt andet at stille krav til leverandører, have overblik over strømbehov, træffe strategiske valg for placering af ladepunkter og udstyr og meget mere. Det kan hurtigt blive en udfordring, og det er svært at holde styr på alt, hvad man skal tænke på.

Her har vi samlet nogle checkpoints, som du bør sørge for at tage højde for, når du planlægger fremtidens emissionsfri byggeplads:

Strømbehov på en emissionsfri byggeplads

Behovet er ofte baseret på opvarmning, entreprenørmaskiner og tørring af beton. Effektbehovet til den færdige bygning er også vigtigt at tage udgangspunkt i.

Tilgængelig strøm

Afklar tilgængelig kapacitet og eventuelt strømforbrug med netselskaberne. Hvis strømbehovet er større end den tilgængelige kapacitet, skal behovet muligvis revurderes, eller måske kan der findes en løsning på yderligere midlertidig strøm.

Entreprenørmaskiner

Entreprenørmaskiner skal som tidligere nævnt være elektriske for at blive kategoriseret som emissionsfrie, hvis man skal vælge, hvad der findes på markedet i dag. Men der er også muligheder blandt el-maskiner, hvor kabel-el-maskiner i øjeblikket er de mest brugte her i landet – grundet den lave tilgængelighed af større batterimaskiner. Men udviklingen går hele tiden fremad, og det kan betale sig at holde øjnene åbne for de forskellige varianter, der kommer på markedet.

Ladepunkter på byggepladsen

Elektriske maskiner, der kører på batterier, skal lades op, og så er det vigtigt at undgå strategisk placerede forbindelser til ladepunkterne. Bruger du meget energi på at køre frem og tilbage til, hvor maskinen er opladet, kan det være på sin plads at genoverveje placeringen.

Andre strategiske tiltag

Kort kørsel, ujævn indetemperatur og materialevalg er alle eksempler på ting, der påvirker energibehovet på en emissionsfri byggeplads. Træf valg på forhånd, der reducerer behovet og effektiviserer arbejdsopgaverne.

Oversigt

At lave et kort med overblik over tilslutningspunkter kan bidrage til effektiviteten af ​​planlægningen og den strategiske placering af maskiner og udstyr. Hvis alle på byggepladsen har overblik over ladepunkter og tilgængeligt udstyr, bruges der mindre energi til bomkørsel og lignende.

Evaluering undervejs

Konstant at have overblik over energiforbruget er vigtigt for at opretholde en effektiv drift. Både under et projekt, men også til planlægning af det næste. At kunne træffe gode valg efter projektet allerede er i gang kan være afgørende for den endelige sum af energiforbruget.

Beredskab på en emissionsfri byggeplads

Der er strenge krav til, hvordan el-installationer skal drives og vedligeholdes. Det kræver fagfolk, og det kan være en god idé at have en elsikkerhedsansvarlig på stedet. Kompetente folk inden for moderne løsninger kan gøre en stor forskel for strømbehovet.

Der er ingen konklusion på, hvordan en emissionsfri byggeplads skal indrettes til effektiv energiudnyttelse, det afhænger af selve projektet. Men med tilpassede løsninger, moderne udstyr og gode strategiske valg kan du sikre, at byggepladsen lever op til krav til effektivitet og nul-udledning – og bliver en emissionsfri byggeplads.

La oss hjelpe deg

Gjennom årene har vi hjulpet mange virksomheter i ulike bransjer. Våre dyktige eksperter står klar til å hjelpe deg å finne rett og optimal løsning på behovet ditt.  

Haster det?

Vi er tilgjengelige og kan levere innen 24 timer. Vi har god erfaring i situasjoner der det virkelig haster for kundene, og behov for må dekkes så snart som mulig. Vi fikser transport og montering. 

UTVALGTE FAVORITTER

Vi holder norge i gang

Send os en e-mail [email protected] eller brug kontaktformularen.